1905_08_30-astronomos-ingleses-01w

Curiositats històriques: L’hospital, observatori astronòmic per un dia

El 30 d’agost de 1905 una expedició d’astrònoms anglesos es va desplaçar fins a l’Hospital Provincial, que en aquell moment es trobava en construcció, per a observar l’eclipsi solar que només es va poder veure en la seua totalitat a Espanya i Portugal.

Compte l’Herald de Castelló d’aquella vesprada que la ciutat de Castelló aparegué amb una animació extraordinària davant de la proximitat de l’espectacle celeste: “els carrers i places oferien un aspecte típic original dels dies de bous” i “tot el món estava proveït d’un vidre fumat”.
El cronista que va cobrir la notícia explica que el “majestuós edifici” de l’hospital es trobava custodiat per parelles de guàrdies civils a peu i a cavall i per soldats d’infanteria que vetlaven pels aparells astronòmics.
A l’hora prevista per la Ciència astronòmica, les 11:55, ja va començar a apreciar-se l’eclipsi solar. “L’espectacle –explica el redactor- resultava per tot extrem bell i interessant”.
Lamentablement, en el moment culminant de l’eclipsi solar es van interposar uns núvols que van cobrir el sol, la qual cosa desgraciadament “va eclipsar l’eclipsi”, relata el periodista, qui també reflectix en la seua crònica el disgust dels senyors astrònoms. “Es van encreuar de braços, ho tenien tot preparat per si de cas una ràfega impetuosa d’aire agranava aquella immòbil massa de núvols i contemplaven amb freda impassibilitat el firmament, movent el cap amb senyal de disgust davant de tan sensible contratemps”.
El diari  deixa constància de com van viure els castellonencs aquella fugaç nit de a penes 5 minuts. “Era d’admirar el bell color blau cobalt intens i el canvi notable de temperatura que realment pareixia la de les primeres hores de l’alba amb la seua brisa fresca i subtil”.

Be Sociable, Share!