investigacion

El provincial incrementa un 25% la seua producció científica

Els professionals  del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló van publicar el passat any un total de 54 articles, la qual cosa representa un increment del 25 per cent respecte a l’any anterior, segons arreplega la memòria d’investigació del centre hospitalari.

Del total d’articles publicats, 8 han sigut arreplegats per revistes d’àmbit nacional i 46 en revistes internacionals. El 80 per cent dels articles han sigut indexats en el JCR, l’indicador de qualitat més conegut i el més valorat pels organismes d’avaluació de l’activitat investigadora, ja que mesura l’impacte d’una revista en funció de les cites rebudes pels articles publicats.

Els servicis d’Oncologia mèdica, Radioteràpia, Radiofísica hospitalària i Salut mental han sigut els més actius quant al nombre d’articles publicats. També han publicat els especialistes d’Anàlisis clíniques, Anatomia patològica, Cirurgia, Biopatologia molecular, Medicina Interna, Pneumologia, Medicina Nuclear, Oftalmologia i Radiodiagnòstic.

“Este increment de la producció científica és un indicador de la qualitat de la investigació i és un clar reflex del desig permanent dels professionals d’actualitzar els seus coneixements”, manifesta la directora mèdica de l’hospital, Raquel Salas, qui subratlla que “els grans beneficiaris del trasllat dels resultats a la pràctica clínica són els pacients que reben assistència en el centre”.

La memòria d’investigació també destaca la participació de professionals en congressos, en els que s’han presentat un total de 79 comunicacions per a exposar els resultats de la seua labor assistencial i investigadora.

Investigació clínica

Per la seua banda, el Comité Ètic d’Investigació Clínica (CEIC) del Consorci  va validar durant el passat any un total de 8 assajos clínics i 14 estudis observacionals. La majoria dels protocols avaluats, concretament 17, estan vinculats a l’Oncologia mèdica i radioteràpica, mentres que la resta corresponen a les especialitats de Pneumologia, Hospitalització a domicili, Psiquiatria i Cardiologia.

El CEIC del Consorci és un organisme independent integrat per professionals sanitaris i de l’àrea administrativa que s’encarreguen de vetlar per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en un assaig o projecte d’investigació.

En les seues reunions, que se celebren una vegada al mes, els integrants d’este Comité realitzen un dictamen sobre el protocol de l’assaig i determinen, a més, la idoneïtat dels investigadors i l’adequació de les instal·lacions.

Estudien, a més, els mètodes proposats per l’investigador principal i els documents que vagen a utilitzar-se per a informar els participants de l’assaig a fi d’obtindre el seu consentiment informat.

Be Sociable, Share!