PROFESIONALES DEL HOSPITAL PROVINCIAL

El Provincial aplica una innovadora tècnica per a detectar tumors de pròstata

El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló aplica una innovadora tècnica per al diagnòstic del càncer de pròstata que consistix en la utilització d’imatges de ressonància magnètica fusionades amb ecografia a temps real.

L’hospital castellonenc és un dels centres pioners a Espanya en este procediment, que aconseguix millorar el diagnòstic en els casos de biòpsia prèvia negativa. El cap del Servici d’Urologia, Mateo Pérez, explica que es recorre a este mètode quan les biòpsies tradicionals prèvies no confirmen el diagnòstic de tumor però hi ha sospites davant d’una elevació persistent de les anàlisis de PSA que determinen patologia prostàtica.

Per a dur a terme la tècnica és necessària la col·laboració d’un equip multidisciplinari integrat per radiofísics, especialistes en anatomia patològica, radiòlegs, anestesistes i uròlegs.

La tècnica s’aplica en quiròfan, on els facultatius d’Urologia prenen múltiples mostres de teixit prostàtic basant-se en la fusió a temps real de les imatges obtingudes per mitjà de ressonància magnètica i ecografia transrectal.

D’esta manera, el diagnòstic és més precís i permet detectar tumors molt xicotets i la seua localització exacta, amb la qual cosa els tractaments poden ser dirigits a les zones afectes sense danyar a les sanes. També permet als especialistes registrar les imatges per a futures actuacions sobre la pròstata.

La tècnica, que s’aplica en el Consorci des del passat mes de setembre, és fruit de l’estreta col.laboració entre els servicis d’urologia, oncologia radioteràpica i radiofísica, pioners en el tractament del càncer de pròstata amb braquiteràpia.

“L’àmplia experiència de l’equip en els procediments de braquiteràpia ha permés anar més enllà i adaptar els programes informàtics i el material a esta nova modalitat de diagnòstic, que -en paraules del doctor Pérez- suposa una revolució a l’augmentar l’exactitud de la detecció d’un tumor prostàtic”.

“A més, diu el doctor, s’aconseguix optimitzar els recursos humans i materials, ja que el mètode no ha requerit un desembossament econòmic i contribuïx al desenrotllament i innovació de tecnologia sanitària, complint així una de les missions del centre”.

El càncer de pròstata és el que major prevalença i incidència té en hòmens, ja que prop del 22 per cent dels tumors que es detecten en hòmens són de pròstata.

A Espanya es diagnostiquen  cada any uns 28.000 nous casos d’este tumor, dels que uns 200 són detectats i tractats en l’Hospital Provincial de Castelló.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *