premios-trastornos-alimentarios

Premien dos estudis de l’Hospital Provincial sobre trastorns alimentaris

Els professionals de l’Hospital de Dia de Trastorns de l’Alimentació i del Programa de Trastorns mentals greus de la infància i adolescència del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló han obtingut dos dels tres premis del concurs de pòsters de les X Jornades Internacionals sobre trastorns de la conducta alimentària que se celebren a València.

En un dels treballs seleccionats, els especialistes proposen abordar continguts innovadors en les teràpies grupals en pacients amb trastorns alimentaris a fi d’afavorir la seua estimulació i implicació.

Els trastorns alimentaris són -segons explica el responsable de l’Hospital de dia de trastorns alimentaris del Provincial, Ginés Llorca- una de les patologies mentals més greus i de difícil maneig, ja que la baixa consciència de malaltia i la baixa motivació per canviar dificulten la realització de psicoteràpia en pacients.

Per això, especialistes de l’Hospital de Dia han fet un estudi en què per mitjà d’un joc de rols basat en el relat mitològic del juí de París han aconseguit un exercici d’introspecció que disminuïsca les resistències i fomente la col·laboració en la intervenció psicoterapèutica.

Per a dur a terme l’estudi, la intervenció grupal ha consistit en dos sessions de 90 minuts de duració cada una d’elles amb tres grups de pacients ingressades en l’Hospital de Dia de Trastorns de l’Alimentació de l’Hospital Provincial.

En estes sessions, en les que van participar 22 dones amb edats compreses entre els 14 i 46 anys, els especialistes van presentar set arquetips femenins basats en la mitologia grega a fi que les pacients s’identificaren amb elles i abordar els avantatges i inconvenients d’actuar de la forma en què se sentien reflectides.

El 64 per cent de les pacients es van identificar amb deesses vulnerables que busquen estabilitat i agradar als altres. Açò reflectix la vulnerabilitat de les pacients davant del rebuig, l’abandó, les pèrdues i desenganys, destaca el doctor Llorca.

Este joc d’identificació, a més, va fer que grupalment les pacients es comprengueren millor i els va ajudar a plantejar-se la possibilitat de canviar per a millorar.

Un altre dels treballs finalistes posa de manifest la mala gestió de les emocions per part d’estes pacients. “Solen ser -afig el doctor- molt sensibles al rebuig i al fracàs i no saben com enfrontar-se a emocions negatives com la ràbia, agressivitat o tristesa”.

Este estudi, realitzat entre 209 pacients de trastorns alimentaris del Provincial, destaca que estes pacients són més propenses a mostrar insatisfacció i despreciar el propi cos, no protegint-ho, per la qual cosa no els importa ocasionar-li dany per a expressar així el seu malestar i bolcar les seues frustracions.

Per tot això, es fa necessari millorar el maneig emocional perquè sàpien com enfocar rebutjos i millorar la seua autoestima i la satisfacció amb la seua imatge. “Hem d’ensenyar-los que aprenguen a acceptar el cos i aparença”, assenyala el doctor Llorca, el qual conclou que “se’ls ha de ajudar a fer que troben un entorn sociofamiliar que els permeta una identitat sana”.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *