taller-disfagia

Especislistes del Provincial participen en un taller sobre disfàgia

Especialistes de l’Hospital Provincial de Castelló han participat en un taller de modificació de textures en aliments celebrat en l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant a fi de millorar l’atenció de pacients que tenen disfàgia.

La disfàgia o incapacitat per a engolir diferents aliments i líquids representa un problema sociosanitari de primera magnitud. A fi de prestar una atenció creixent a esta afecció, a través de la formació als professionals sanitaris, la Secció d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant ha celebrat la jornada “La nutrició i la hidratació en el pacient amb disfàgia. Alternatives en la modificació de la textura dels aliments”.

En esta trobada, Patricia Sorribes, cap de la Unitat de Nutrició i Dietètica de l’Hospital Provincial de Castelló, ha dut a terme un taller de modificació de textures dels aliments amb la finalitat d’aportar idees als professionals perquè les puguen transmetre als pacients i familiars.

L’objectiu és que els plats que el pacient ha de prendre, a més de ser ben tolerats, resulten més agradables, se’ls puga donar un toc de sabor, s’adapten als seus gustos i tinguen una millor presentació. Amb tot això, es pretén pal·liar també la falta de gana que patix el pacient amb disfàgia.

En la jornada s’ha oferit a més una visió àmplia del trastorn, que té majors repercussions en col·lectius de risc com a ancians amb malalties cerebrovasculars o neurodegenerativas (ictus, Parkinson, Alzheimer…) o en pacients oncològics.

El principal problema d’estos pacients és que, al no prendre aigua o aliments en quantitat suficient, poden arribar a tindre una sèrie de complicacions, segons el temps que es vesprada a detectar esta situació.

Amb l’augment de la supervivència d’estos pacients i conforme la malaltia evoluciona, pot aparéixer una disminució de la gana (anorèxia) i problemes de deglució, la qual cosa pot portar a una desnutrició i/o deshidratació, que modifica la qualitat i l’esperança de vida d’estos malalts”, han subratllat els especialistes.

La prevalença d’algun grau de disfàgia al nostre país, segons un estudi recent, se situaria entorn del 8,3% de les persones majors de 18 anys, encara que és molt superior en col·lectius de risc com a ancians  amb malalties cerebrovasculars o neurodegenerativas.

La detecció precoç del deteriorament de la deglució és important per a poder-ho abordar abans de que produïsca complicacions. El benefici per al pacient i la seua família és qualitat de vida i reducció de l’estada hospitalària.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *