Rodrigo Muelas y Agustín Santos

Especialistes del Provincial presenten els resultats de la radioteràpia a la carta

Especialistes de l’Hospital Provincial de Castelló han presentat a Estocolm, Suècia, els resultats de l’aplicació en el centre de la radioteràpia adaptativa, coneguda popularment com “a la carta” perquè esta tècnica oferix un tractament personalitzat, més eficaç i menys agressiu als pacients.

El centre castellonenc va ser en 2013 el primer a Espanya i un dels pocs d’Europa a disposar d’un avançat sistema de planificació que permet un tractament adaptatiu, és a dir, que es pot modificar el tractament de radioteràpia en funció dels canvis anatòmics que presente el pacient durant el transcurs de les sessions.

A Suècia, l’oncòleg radioteràpic Rodrigo Muelas i el radiofísic hospitalari Agustín Santos han presentat els resultats d’un estudi realitzat en pacients de càncer de pròstata que permet als especialistes predir en quins casos estaria indicada esta tècnica.

Per això, donada l’experiència del centre castellonenc, els seus professionals participen junt amb col·legues d’altres països europeus en l’elaboració d’un protocol que concrete les indicacions i passos que s’ha de seguir per a l’aplicació de la radioteràpia adaptativa.

La distribució de la dosi de radiació que rep el pacient en cada sessió s’adapta a la situació de cada persona a partir de la imatge de posicionament obtinguda cada dia abans de realitzar el tractament. D’esta manera, es pot incrementar la dosi de radiació sobre els teixits a tractar i disminuir-la al mateix temps sobre els teixits sans circumdants.

El pacient mai està subdosificat ni se li administra una dosi excessiva per al tractament del seu tumor, sinó que rep la dosi adequada per a les diferències anatòmiques que hagen pogut donar-se durant el tractament respecte a la situació de referència basant-se en la qual es dissenya el tractament.

En este sentit, els especialistes expliquen que poden donar-se diferències de grandària i forma del tumor o variacions de pes del pacient, per la qual cosa les dosis s’ajusten a estos canvis i a les necessitats de cada persona.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *