Matías Real

La genètica influeix en el trastorn paranoide en drogodependents

La genètica influeix en el trastorn paranoide de la personalitat en persones drogodependents, segons es desprén de la tesi doctoral de Matías Real, responsable del programa de trastorn mental greu de la infància i l’adolescència de l’Hospital Provincial de Castelló.

El treball del doctor Real, en què s’ha investigat el paper que exerceix l’herència genètica en el desenvolupament de trastorns de la personalitat entre 384 persones drogodependents, conclou que un determinat gen (concretament una variant del receptor de dopamina D5) influeix en el desenvolupament del trastorn paranoide de la personalitat.

La població drogodependent amb aqueixa variant genètica té fins a sis vegades més probabilitats de desenvolupar un trastorn paranoide de la personalitat”, explica l’especialista, qui precisa que l’estudi s’ha realitzat entre consumidors habituals d’heroïna, cocaïna i/o alcohol.

Per a dur a terme la investigació, als participants se’ls ha passat diversos qüestionaris sobre personalitat a fi de diagnosticar algun trastorn i se’ls ha realitzat un estudi genètic en què ha col·laborat l’Institute of Psyquiatry King’s College, adscrit a l’hospital Maudsley de Londres, referent de psiquiatria en l’àmbit internacional.

El treball d’investigació s’ha centrat en persones drogodependents perquè s’estima que prop de la meitat de les persones que consumeixen habitualment drogues té algun trastorn de la personalitat, mentres que en la població en general la prevalença d’aquests trastorns se situa entre el 5 i 10 per cent.

L’estudi reflecteix que el 46 per cent dels participants presentava algun trastorn de la personalitat. Concretament, el 7,3% tenia trastorn paranoide, el 17% trastorn límit i el 12% presentava el trastorn antisocial.

Les persones amb trastorn paranoide es caracteritzen per ser molt suspicaces i interpreten que les persones que estan al seu voltant van en contra seua. “Són persones desconfiades, que pensen constantment que la gent s’aprofitarà d’elles”, explica el doctor Real, qui explica que hi ha tractament per a mitigar el malestar que provoquen aquests símptomes en qui els pateixen.

D’altra banda, en els casos estudiats de persones amb trastorn límit de personalitat no s’han trobat influències genètiques i en el trastorn antisocial de la personalitat les influències genètiques són discretes.

El treball de Real ha estat codirigit per un altre especialista de l’Hospital Provincial, Gonzalo Haro, i pel cap de Servei de l’Hospital La Fe de València i va obtindre la qualificació d’excel·lent cum laude després de la seua defensa pública en la Universitat de València.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *