ambliopía imagen web (2)

Més de 8.000 menuts participen en la campanya de prevenció de l’ambliopía

Un total de 8.569 escolars de la província de Castelló han participat durant el passat curs escolar en la campanya de prevenció de l’ambliopia que du a terme el personal del Servici d’Oftalmologia de l’Hospital Provincial en col·laboració amb la seua Fundació a fi de detectar anomalies visuals entre els més menuts.

La campanya, que en esta ocasió ha celebrat la seua octava edició, consistix en la realització de revisions per a poder detectar entre els alumnes anomalies visuals i previndre malalties com l’ambliopia, també coneguda com a “ull gandul”, entre l’alumnat de 2n i 3r d’Educació Infantil.

Per a això, les optometristas Adriana Temprano i Marta Rubert han visitat durant el curs 2014-2015 un total de 133 centres escolars de 32 poblacions de la província i han trobat una possible ambliopia o anomalia visual en el 8,13 per cent dels casos.

Quan es detecta una alteració ocular, els xiquets són remesos a l’Institut Oftalmològic del Consorci per a rebre el tractament adequat en la Unitat d’Estrabismes i Oftalmologia Pediàtrica, al front de la qual està el doctor Antonio Gómez, o en la Unitat d’Optometria Infantil.

“Estes revisions preventives faciliten un diagnòstic precoç i un tractament adequat”, expliquen les optometristas, les quals precisen que l’ambliopia consistix en la pèrdua parcial o total de la visió d’un ull, o inclús d’ambdós, a causa de factors visuals no detectats o corregits en l’etapa de la infància.

Els especialistes destaquen la importància de la realització d’este examen als xiquets, ja que la detecció primerenca ajuda a un diagnòstic precoç i a l’èxit del seu tractament, perquè els primers anys de vida són fonamentals per al desenrotllament de la visió.

Aproximadament el 80 per cent del que els xiquets aprenen durant els seus primers anys està relacionat amb la vista, per la qual cosa una visió adequada és essencial en el desenrotllament físic, educatiu i psicològic.

De fet, estes campanyes ha reduït a un 2 per cent la incidència d’ambliopia a la província de Castelló, mentres que la mitjana espanyola és d’un 5 per cent.

La iniciativa, pionera a la província, també pretén conscienciar tant pares com a professors i facilitar-los una sèrie de consells d’ higiene i ergonomia visual que han d’aplicar-se per a tindre una correcta visió i informar-los de la importància d’acudir a l’oftalmòleg almenys una vegada a l’any per a previndre qualsevol anomalia ocular.

Cuidar la visió

Durant les seues visites als centres escolars, les optometristas expliquen als xiquets que per a llegir no és convenient acostar-se als textos, així com que quan s’està cansat o a punt de dormir no és recomanable forçar massa la vista.

Així mateix és important una adequada il·luminació per a llegir o estudiar i, per a això, és aconsellable comptar amb llum en el sostre i una altra directament en el pla de treball, que no enlluerne i que no faça ombra a l’escriure.

Realitzar descansos periòdics, de manera que no es romanga més de 45 minuts seguits davant d’un text o de l’ordinador, és altra de les recomanacions dels especialistes, que també indiquen que la distància correcta per a veure la televisió és set vegades l’ample del televisor.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *