Gonzalo Haro

Un estudi en pacients del Provincial confirma que l’esquizofrènia no provoca violència

Ben sovint s’atribueixen conductes violentes al pacient dual amb esquizofrènia i trastorn per consum de cocaïna, semblants a les del pacient amb trastorn antisocial de la personalitat. No obstant això, un estudi recentment presentat en les Jornades Nacionals de Patologia Dual desmenteix aquesta creença. La investigació, realitzada pels estudiants del Grau en Medicina de la CEU-UCH a Castelló Carlos Pi i David Carceller, sota la direcció del doctor Gonzalo Haro, responsable del programa de patologia dual greu de l’Hospital Provincial de Castelló i professor de l’esmentada universitat, “contribueix a desterrar el gran estigma de l’esquizofrènia: la seua errònia vinculació amb conductes violentes”.

L’estudi s’ha realitzat sobre un total de 42 pacients  del  programa de Patologia Dual Greu i  de la Unitat de Conductes Addictives del centre hospitalari castellonenc.

En l’estudi s’han comparat els resultats de  persones que presentaven trastorn dual per consum de cocaïna i esquizofrènia amb els de consumidors de cocaïna amb trastorn antisocial de la personalitat.

Els resultats mostren que les puntuacions en psicopatia, que estudis previs relacionen amb un major grau de violència, són semblants entre els subjectes amb esquizofrènia i els subjectes controls, consumidors de cocaïna sense patologia dual. No obstant això, aquests dos grups, amb puntuacions semblants entre si, es diferencien dels subjectes amb trastorn antisocial de la personalitat, que puntuen més alt en totes les variables estudiades.

L’estigma de l’esquizofrènia

Segons expliquen els autors d’estudi,  Carlos Pi i David Carceller,  “hem comprovat que les puntuacions dels pacients amb esquizofrènia eren semblants a les dels pacients sense patologia dual, i puntuaven molt per davall de les dels pacients amb trastorn antisocial de la personalitat en totes les facetes i factors de la Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R) analitzades: les facetes interpersonal, afectiva, d’estil de vida, antisocial, interpersonal-afectiva i de desviació social”.

El doctor Haro destaca que “la violència és el gran estigma de l’esquizofrènia. Aquest estudi confirma que és un error pensar que les persones amb esquizofrènia són violentes. El treball dels nostres estudiants demostra que associar els pacients amb trastorn per consum de cocaïna i esquizofrènia amb la violència és un prejudici que no té fonament, ja que els seus resultats són més comparables amb els de pacients que no presenten patologia dual”.

L’estudi titulat “Avaluació de la psicopatia en dependents de cocaïna segons presenten esquizofrènia o trastorn antisocial de la personalitat” ha sigut presentat la passada setmana en les Jornades Nacionals de Patologia Dual, realitzades fins al dissabte passat a Madrid. Per al treball, els estudiants han comptat amb finançament de la CEU-UCH, la Fundació Hospital Provincial de Castelló i la Xarxa de Trastorns Addictius.

Projecte sobre psicopatia i psicosi
Aquests resultats preliminars pertanyen al projecte “Entorns estratègics de decisió, inhibició prepols i biomarcadors de vulnerabilitat de comorbiditat psiquiàtrica (psicopatia i psicosi) en una cohort de consumidors de cocaïna”, realitzat en l’Hospital Provincial de Castelló i la Universitat Jaume I i finançat per la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Fundació d’Investigació CV de l’Hospital Provincial de Castelló.

Segons destaca  Haro, “en aquest projecte s’empren instruments d’avaluació objectius que avaluen l’endofenotip, com la inhibició prepols, així com proves amb importants repercussions socials com les estratègies de decisió relacionades amb la teoria de jocs. Aquestes proves permetran estudiar com es relacionen amb la societat els pacients amb trastorns psicòtics i aquells amb trastorn antisocial de la personalitat.

Paral·lelament, també s’estudien diferències genètiques i d’altres marcadors biològics en els esmentats trastorns, amb l’objectiu futur de poder desenvolupar estratègies de prevenció en consumidors de cocaïna o inclús de futurs tractaments farmacològics de l’esquizofrènia o dels pacients amb trastorn antisocial”.

Be Sociable, Share!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *